söndag 25 december 2011

Ro

Granen doftar skog och ljusen med änglahår över bildar oskarpa skinande ringar i mörkret. Doften av hycinterna i hallen letar sig fram till mig. Idag är dagen av ro. Jag gläds åt allt som är gjort och det som inte har hunnits med får vara. Det får vila utan dåligt samvete och det är därför dagen är fylld av ro. Jag tror det var den här känslan  min mamma markerade dagen innan julafton när hon la en julduk över spisen. Det som är klart är klart och resten får vara. Det är en oerhörd styrka i den tanken.

Ett levande blockljus i en röd klotstake kastar skuggor i hallen. Det doftar av nejlikspäckad apelsin på toaletten. Det är tyst. Jag äter min frukost i ro, i frånvaro av morgontidningen blir också världens oro frånvarande. Istället läser jag de första sidorna i en julklappsbok.

Minnet av gårdagen dröjer kvar. Förväntan. Glädjen. Godheten. Välviljan. Omtanken. Skratten.

Idag är det en rofylld dag.

fredag 23 december 2011

Behagligt trött

Efter väl förättat värv idag så är jag nu behagligt trött. Inte helt slut utan bara lagom. Har hunnit det jag tänkt hinna, det enda som är kvar till imorrn är att göra julgruppen jag ska ge bort. Diskmaskinen går på sista varvet, granen doftar, skinkan är provsmakad och långkålen kokt.

Det enda jag möjligen kunnat gjort mer av är rim. Men de brukar poppa upp av sig själva så det blir säkert fler i morgon förmiddag.

God jul allihop!

torsdag 22 december 2011

Idag

Idag har jag jobbat. Men igår tog jag faktiskt en semesterdag, jag behövde få lite distans. Så nu har jag det, jag sväljer och biter ihop. Det värsta är att det krävs att jag ska vara positiv och le också och det fixar jag inte, jag kan inte göra våld på mig själv hur mycket som helst. Så jag hoppas att det duger att de tystat mig.

Julförberedelserna går bra, om man inte har så höga krav och det har jag inte. Köpte julgran idag av en charmig liten farbror från Roslagen som bedyrade att granen var huggen för max två veckor sen. Nu står den i vatten på balkongen. Hos oss är seden att granen, den tar man in dagen för julafton. Man klär den på kvällen men man får bara testa att belysningen funkar, sen ska den vara släckt till julaftons morgon.

Julklapparna är inslagna men alla rim är inte klara. Det här blev väl bra?

"Denna, kan vi lova
Ska ni inte ha när ni ska sova

Gissa vad det är!

Kvar att göra är städning, men det gör jag imorrn när jag är ledig. Skinkan. Julgrupper. Långkål. Det blir nog bra.

tisdag 20 december 2011

Bita ihop

Nu har jag glömt att bita ihop på jobbet. Glömt att jag inte får säga vad jag tycker och helst inte ha åsikter alls. För jag är ju så negativ och förödande för stämningen. Så idag har jag fått mig en avhyvling som hette duga. Grät tills jag blödde näsblod. Känner mig både knäckt och kränkt just nu.  Som förra gången får jag bära hundhuvudet eftersom jag märks. Medlöparna och jasägarna kommer undan. Och jag undrar vilka av mina kollegor som sagt saker som inte är sanna. Men de behöver förstås inte ha sagt något alls, det kan vara en (bra) metod att tysta mig, att få mig att tvivla på mina kompisar. Nu fryser jag fast det hettar i mitt ansikte. 

Jag trängde undan det och var och handlade mat med C. Helt rätt dag att göra det på, inte alls mycket folk. Vi var ostressade och hade roligt medan vi handlade, jätteskönt att ha det gjort. Dock hittade jag inga grönkålsstånd utan fick ta färdighackad i påse. Det går bra att göra långkål av men är sämre att dekorera skinkfatet med!.

måndag 19 december 2011

Snöfallsbloggar

Ni som har snöfall på era bloggar, jag kommer inte till er. Min dator fryser nämligen då. Ja, inte fryser som i att bli kall utan fryser som att bli orörlig. Det enda som hjälper är en manlig shutdown. Strömknappen alltså.

Så här var början av min dag:

Vaknade för tidigt
Hade ont
När jag drog upp persiennen så for den ner igen
Hade sönder en nagel
Fastnade med sagda nageln i strumpbyxorna
Bagagluckan stängde sig själv när jag öppnat den, pga snön
När jag skulle trassla mig ur bilen så vägrade dörren stå uppe av sig själv
Hade sönder hårbandet
Skvätte vatten på glasögonen

Då var klockan ungefär halvnio och jag fick definitivt lust att åka hem och dra nå't gammalt över mig.

söndag 18 december 2011

Söndag

Sju fick jag sova till idag. Det var snällt. Sen ville inte kroppen ha horisontalläge längre så det var bara att gå upp. Det är en ny erfarenhet för mig, sova har jag alltid kunnat tidigare, hur ont jag än haft, faktiskt. 

Pallrade mig iväg till centrum och fick faktiskt riktigt mycket uträttat även om det gick i långsam takt och med korta steg. Inte så farligt med folk heller, men så hängde jag på låset också.

Fick ett ryck och började slå in julklappar. Sen tog tejpen slut och det blev inte så bra med Karlssons klister så det får vänta lite.

Köttbullar blir det idag, både till middag och till julen. Igår bakade jag hålkakor.

lördag 17 december 2011

En annan dag

Vaknade halvsex, väldigt onödigt en lördag. Visserligen hade jag tänk gå upp skapligt för att hänga på låset i centrum och åtminstone handla några saker innan folkhopen stormar in. Men av det blev intet för idag har jag alldeles för ont för att kunna göra något sådan. Jag har ju varit så lyckligt förskonad i flera månader att jag nästan glömt hur det kan vara. Hoppas jag fixar att baka rågkakor istället. 

Halvett i natt fick jag sms, trodde det var från C men det var ett meddelande om att saker jag beställt på nätet nu var färdigpackade för leverans. Skänkte en tanke till den stackare som jobbade mitt i natten med att fixa mina julklappar.

Det är snöblandat regn ute. Eller "det regnar slask" som C sa nyss.

onsdag 14 december 2011

Minikonsert

Nu har jag sjungit i en kyrka i en lite tillfällig kör jag varit med i en månad. Det ÄR alltid roligt att sjunga och det ÄR roligt att sjunga inför folk. I alla fall när man gör det i sällskap med andra. Jag tror det lät bra, det gjorde det i min hörna bland sopranerna och med tenorerna bredvid. För mig, som tidigare bara sjungit i jättekör med flera hundra personer var det en ny upplevelse att stå så nära de andra stämmorna. Det var riktigt läcker att höra hur väl alla stämmorna stämde med varandra. Så nu är jag trött igen. Jag var förresten lika trött i morse som jag var när jag gick och la mig. Och veckan har gått så fort, jag hade tänkt ta ledigt på torsdag för att handla lite julklappar men inser att det är torsdag redan imorrn! Så det går ju inte, jag har inte förberett på jobbet för att kunna vara ledig.

tisdag 13 december 2011

Mer godis

Nu har vi gjort mer godis:

Knäck
Lakritskola
Fudge med marshmallows
Mintkyssar
Chokladkola

Nu är jag tröttare än trött.

måndag 12 december 2011

Polkagrisar

Igår var det så dags för årets polkagristillverkning. Det är lika roligt varje gång, inte bara att göra polkagrisarna utan lika mycket att träffa alla som brukar vara där.  Skratten och värmen stiger mot taket och alla barn har blivit jättestora. Igen.

söndag 11 december 2011

Alkohol & spel och spel & alkohol


Vi lyckade bara tömma två flaskor på sina slattar även fast vi låg i rätt hårt. Det blev en del märkliga blandningar, en del goda andra ogoda. Campari, kokosnötslikör och ananasjuice var ingen höjdare medan vaniljlikör och sockerdricka var rätt gott. Vi spelade Yatzy och hade allmänt trevlig och jag sov över. Fick en god frukost innan jag gav mig av hem. 

På eftermiddagen var det dags för nästa grej, hem till mitt Xs brorsbarn för Spelkväll. Då pratar vi bordsspel alltså. Allt från Bluff och Spökspelet (de har en elvaåring) till Pratmakarna och Cranium. Vi har insett att vi måste börja tidigt så vi träffades redan klockan två och var hemma igen vid midnatt.


När vi gick från bilen såg vi en något överförfriskad kvinna sitta på marken bland lera och löv. En kille i rutiga kockbyxor från restaurangen bredvid (där hon troligen druckit sig packad) försökte få upp henne på fötter utan att lyckas. C hjälpte till och de fick upp henne i svajande stående. Hon hade löv i håret. Killen skakade på huvudet när vi frågade om han kunde hjälpa till att få henne hem så C tog henne resolut om livet och började gå. Jag är inte så mycket till hjälp i fysiska lägen. Hon visste var hon bodde så vi gick över gatan, förbi ett hus och uppför en trappa. Där höll hon på att stå på öronen igen medan C tålmodigt instruerade henne att stanna med båda fötterna på varje trappsteg. C kunde koden till hennes port, vi baxade in henne i hissen när hon efter en stunds tänkande sa vilken våning hon bodde på. C hjälpte henne att låsa upp för hennes finmotorik var inte så fin i det här läget. Det såg propert och snyggt ut innanför dörren. Vi sa till henne att låsa om sig, dricka ett  glas vatten och gå och lägga sig. Undrar hur hon mår idag och om hon minns hur hon kom hem.

fredag 9 december 2011

Sopp & Slattfest

Ikväll är jag bjuden på soppa hos syrran med efterföljande rensning av hennes digra barskåp. I alla fall de flaskor som innehåller slattar. Det kan vara några stycken! Hon har ju en del pavor därinne, det vet jag som inventerat där. Det är lika bra jag sover över. Men innan dess ska jag träna och sen står valet mellan att handla lite (suck) eller att röja upp hemma. Det ligger högar av diverse ting på fel ställen hemma. Ganska många.

onsdag 7 december 2011

Morgon


Vaknar som vanligt lite för sent. Tar trappan ner med händerna fulla av vattengympapåse, handväska, noter och tomma handlingspåsar som ska till bilen. Får lite ont i höger knä och får gå med ett steg i taget.  När jag sätter fötterna på trottoaren känner jag att det är glashalt och livrädd som jag är för att ramla går jag hem igen för att byta skodon. Tar hissen upp i sällskap med skurhinken.

Tar fram kängorna, trasslar på broddarna, svettas. Trängs med C i den lilla hallen, suckar och stönar tills C säger till mig att ta det lugnt.  Lämnar kvar handlingkassarna och tar hissen ner utan sällskap av skurhinken.

Gasar som fasiken varje gång jag växlar, kängorna har ingen klack och det tar någon kilometer innan jag vant mig vid det nya avståndet till gaspedalen.

Puh.


tisdag 6 december 2011

Badmössan

Här har ni den, badmössan med inbyggd propeller.

Mammas mössa

Samtal vid middagsbordet nyss:

- Har du en mössa jag kan få låna? säger C
- Mössa? Du har ju jättemånga själv, jag har bara en.
- Ja men jag ska springa i den, mina mössor är inge bra att springa i.
- Nähä, så då ska du svettas i min enda, när du har tio stycken själv?
- Ja.

Jaja, jag har ju två hattar också. Och min badmössa.


Och ja, jag vet att jag inte kan skriva dialog, det ska vara pratminus där men det är bortopererat på mitt tangentbord, tror jag visst.

måndag 5 december 2011

Lite efter

Trots att det bara gått fem dagar av december är jag redan efter. Har inte tänkt på det, har inte hunnit, är inte uppmärksam nog. 

Vi har ett adventsljus. Ett med 24 siffor på och som det är meningen att man ska tända varje dag och elda upp dagens datum. 

Vi brände med möda upp trean idag. Och kom på att det andra adventsljuset borde ha en svart veke så det tände vi med.

Håhåjaja, redan efter.

söndag 4 december 2011

Kulen

Jag har känt mig kulen idag. Lite hurven. Idag hade jag gärna haft ett badkar att fylla med hett vatten och något gottluktande. Släckt den elektriska belysningen och tänt den levande. Krupit ned och legat till fingertopparna blivit som russin.

Sen undrar jag varför jag blir som kallast bak på ryggen, ovanför rumpan och åt sidorna. Är det för att det är mycket fett och lite blod där?

fredag 2 december 2011

Såpbubblesäsongen

Det har varit en ovanligt lång såpbubblesäsong i år. Nyss var jag ut på balkongen och blåste några. Visserligen var det lite kallt om fossingarna men annars helt okej. Fin termik för såpbubblor idag, de svävade framåt och sjönk sakta ned i gatlyktans sken och ned över de parkerade bilarna. Ibland är det för blåsigt och då spricker de för fort. Ibland är marken så varm att de stiger med uppvindarna och blir osynliga. Ibland för vinden dem tillbaka till mig och de förintas mot balkongblommorna. Jag har en ny burk, väldigt bra kvalité, C köpte dem när hon var i Frankfurt härförleden.  När den är slut får jag investera i en ny, för all glädje utan såpbubblor är konstlad glädje, för att travestera Torsten Ehrenmark.