söndag 25 oktober 2009

Det jäser

Inspirerad av Rutans inlägg så skaffade jag ett konto på YouTube. Urvalet av videoinspelningar var inte så rackarns stort så här kommer mitt jäsrör!

9 kommentarer:

  1. Vad kommer resultatet att bli då... ;)

    SvaraRadera
  2. Ja, vad blir det av det där? Minns mina föräldrars pluppande, obs, ja det gäller deras egen vintillverkning. Men jag har aldrig smakat något gott hemmagjort vin.

    SvaraRadera
  3. Mina viner blir supergoda. Det här är fikonvin. Jag brukar göra på äpple, aprikos, katrinplommon eller russin. Jordgubb har jag gjort också ett år när jag fick tag på billiga såna.

    SvaraRadera
  4. Oj vad häftigt, jag har en blåbärssnaps på gång men den låter ju inte alls!

    SvaraRadera
  5. Vilket trevligt ljud!
    Hur mycket fikon går det åt till en sats?

    SvaraRadera
  6. Himmel vad roligt! Det där framkallar minnen hos mig som jag tror jag ska göra ett inlägg om. Så fantastiskt kul att göra eget vin, kan du ge tips? Hinner man göra något till jul?!

    SvaraRadera
  7. Av torkad frukt går det åt 2-3 kg. Sen har jag riktig vinjäst, starkvinsjäst. Den sort jag gör får jäsa rätt länge, jag tillsätter mer socker i omgångar när jästen omvandlat den som fanns till alkohol. Det får även stå och "efterjäsa" ett par månader innan jag tappar upp det på flaska. Eftersom jag har hållt på ett tag så har jag ett litet lager och det nya vinet kan få ligga till sig även på flaska.

    Det är svårt att skriva ner ett recept, det är ganska många moment. Tex så gör jag en "förjäsning" i en flaska så att jag säkert vet att frukten kommer börja jäsa. För först jäser man den sönderdelade frukten i 2-3 dagar innan man silar bort den och häller över i en jäsdunk.

    Men man kan säkert göra enklare varianter oxå.

    Receptboken jag använder heter "Vin är fin hobby" och är utgiven av Saturnus AB i Malmö, om det nu finns kvar. Annars kan man säkert hitta böcker i affärer som säljer vinjäst.

    För dem som är i Sthlm finns en sådan på Hökens gata på Söder, den heter PGW. De har en hemsida oxå: http://www.pgw.se

    SvaraRadera
  8. Oh ja. Men vin, inte sprit. Hemtappat istället för borttappat.

    SvaraRadera