torsdag 5 april 2012

Carmen

Ikväll var jag på Kungliga Operan och såg Carmen. Bara lokalen är fantastisk tycker jag. Vi satt på andra raden och att öppna dörren in dit är en upplevelse. Rött och guld och glittrande ljus strömmar emot en. En enorm ljuskrona och så orkestern som sprider förväntansljud när de värmer upp. 

Jag är inte direkt någon frekvent operabesökare, det är nog sex år sen jag var där senast och såg Tristan och Isolde. Carmen är ju väldigt lättsmält och jag känner igen förvånansvärt mycket av musiken. Vet inte hur och varifrån, men jag gör det.

En trevlig herre satt bredvid oss och det är så intressant med människor som är hängivna. Han hade sett den för ett par veckor sen, men såg om den, från andra sidan. Han hörde och såg helt andra saker än jag gjorde och delade med sig. Det gillar jag. 

I pausen drack vi vitt vin och pratade med en dam. Jo, det är mest damer och herrar som går på operan. Hon visste inte vad Monty Python var. Å andra sidan hade jag ingen uppfattning om den här uppsättningen av Carmen var annorlunda än den förra. Tänk så olika man kan vara.

Toreadorarian ringer fortfarande i mina öron.

9 kommentarer:

 1. Men åh så härligt! Ett Operabesök ingår i den måste-och-vill-göra-lista jag emellanåt mumlar för mig själv när jag funderar på varför jag får akut längtan att åka till storstan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beställ bara. Så kanske det blir av.

   Radera
 2. Jag gillar Carmen och Trollflöjten men det är nog oxå de enda operor jag "kan".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trollflöjten är himla bra, så söt.

   Radera
 3. Men lite härligt, eller hur?:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Jag gillar att prata med folk som inte är lika som jag.

   Radera
 4. Det låter alldeles underbart. Dottern och jag brukar ta en Sthm-helg någon gång om året och det där skulle kanske kunna vara något för oss. Inte för att vi är operakunniga men "Carmen" lockar verkligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu vet jag inte hur länge just Carmen går, så ni kanske får skynda er!

   Radera
  2. OK. Då får jag nog kolla upp det. Kanske blir Sthm redan i vår då. :)

   Radera