söndag 29 januari 2012

Bakning 2.0

När barnen var små bakade jag alltid. Minst en sats om fyra limpor i veckan och bullar och kakor däremellan. Friterade munkar, jitterbuggar, maränger, kokosbollar, finska pinnar. Allt man kan tänka sig. Hos oss var det så att om det någon gång vankades köpebröd så var barnen lyriska.

Med minskande familj så minskade också bakandet till att bli en företeelse några gånger om året, men nu känner jag att jag har fått lust till bakning igen. Nu har bakandet blivit lite mer av en vetenskap och jag måste uppgradera mig till Bakning, version 2.0. Nu är det surdegar, en massa nya mjölsorter, vägning av ingredienser och vattenkastning i ugn som gäller. 

Igår bakade jag mördegskakaor med dumlekola i, supergoda. Och nyss gjorde jag en deg med rostade havregryn, surdeg och rårivna morötter. Skrattade högt för degen blev inte alls som jag tänkt mig, troligen skulle morötterna varit finare rivna. För det som jag tidigare gjorde med vänster hand och på en höft måste jag nu anstränga mig för att göra, mäta, väga, fippla. Förr visste jag hur mycket en tesked salt var bara genom att hälla det i handen. Jag tog det jag hade i kylen. Hade vi ätit fiskpinnar och jag låtit filmjölk rinna genom ett kaffefilter för att ha till remouladsås så använde jag vätskan från det. Var det lite lingonsylt kvar i burken så fick det följa med i degen. Men jag får nog in en känsla för det här också, jag gjorde redan om receptet till degen idag efter eget skön. Det kommer bli mycket intressant att se resultatet, det finns viss risk för att jag kommer skratta då med.

7 kommentarer:

 1. Vad avundsjuk jag är, jag vill oxå vara duktig på att baka. Jag måste alltid läsa recept för att klara det

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inget fel i att läsa recept. Ibland är det en fördel, skulle jag vilja säga!

   Radera
 2. Jag bakar aldrig, tror att jag fick nog av det när jag växte upp.

  SvaraRadera
 3. Ja oj vad det bakades förr, började då jag var 10 och slutade då jag var 40 för att jag inte förstod mig på gasugnen. Nu får du mig att börja fundera på surdeg, kan du inte visa en bild på limpan?

  SvaraRadera
 4. Jag bakade alltid matbröd förr. Men med bageriet nära så har det minskat betydligt men det händer fortfarande att jag gör en limpa eller två. Bullar en till två gånger om året och kakor nästan bara till jul. men så är vi inga kaffebrödsätare här hemma.

  SvaraRadera
 5. Jag bakade också alltid när barnen var små. Synd tycker jag nu att jag slutade, så igår beslöt jag att jag ska återuppta den stolta traditionen.

  SvaraRadera
 6. Åh, du får det att låta så härligt och lustfyllt! Vilket det ju är i bland. Matbröd har jag bakat väldigt lite senaste åren, kankse dags att ta upp det igen...

  SvaraRadera