torsdag 7 juli 2011

Fel plats och fel tid

Jag brukar tänka på det där uttrycket "fel plats vid fel tidpunkt". Är inte det lite för mycket. Räcker det inte att man är på fel plats? Eller att man är där vid fel tidpunkt? Varför måste det vara två fel?

Nåja, vi hade två fel nyss. C hade bokat tvättstugan idag 1930. Jag kollade på tavlan när vi gick in. Vi hade tid igår 1630!  Men vi kunde ta en ny tid imorrn och nu är ju allt förberett.

Har jobbat som ett gnu. (jobbar gnun mycket?). Är helt slut i huvudet när jag går hem men tycker det är roligt ändå. Och en användare skickade ett pappersbrev med en bild på en glass och sa att jag och min kollega kunde gå till fiket och hämta varsin glass eftersom vi är så proffsiga, trevliga och serviceminded. Jo, jag tackar jag!

Sen har jag funderat på två ord till, hur uttalar ni dem?  Förhyrd (parkering). Betoningen på för eller hyrd? Förbifart. Betoningen på för eller bi?

Sen ska jag nog sluta och tänka en stund, vem vet vad för konstigt mer det kan dyka upp.

6 kommentarer:

  1. För, i båda exemplen.
    Men jag tror att det är dialektalt.
    Schex får jag på taffsen för här hemma...

    SvaraRadera
  2. På för i förbifart, definitivt. Förhyrd vet jag inte - jag har tidigare betonat -hyrd, men den är ju hyrd i förtid och då borde det vara betoning på för-, precis som i ordet förtid. Jag har alltså börjat tveka där.

    SvaraRadera
  3. FörHYRD.
    FÖRbifart.
    FÖR sjutton gubbar!

    SvaraRadera
  4. Instämmer med föregående jag är för i alla lägen.

    SvaraRadera
  5. Jag kanske ska säga vad jag själv säger också. Jag säger FÖRbifart och förHYRD. Medan min dotter säger förBIfart och FÖRhyrd.

    SvaraRadera