torsdag 9 september 2010

Noveller

Det måste vara ödet som pekar med sitt finger och säger: Dags att läsa noveller, min kära Maj! Jag brukar inte göra det, tycker de är för korta. Men å andra sidan har jag inte läst såna på länge och inget är skrivet i sten.

Jag fick en bok med noveller av Nilla förra veckan. (efter att jag sagt att jag inte gillar såna....) Och i bokklubben som jag ska till ikväll så är nästa bok en novellsamling av Alice Munro. Så det är väl dags nu. 

Läste en till middagen. Den var bra. Precis middagslång och det var ju praktiskt. Sen kan jag tänka att noveller är, ur skrivarsynpunkt, en inkörsport till att skriva längre saker. Det kanske är förolämpande för konstformen, men jag tänker så ändå. De kan vara som kåserier. Eller varför inte som blogginlägg?

Oj, nu måste jag dra, ska vara där om en halvtimme!

7 kommentarer:

 1. Jag tycker nog att vissa noveller kan vara bra. Korta och bra sammanfattade. Jag läser visserligen inte så många noveller heller om de inte hamnar framför mig av en slump i nån veckotidning eller nåt

  SvaraRadera
 2. Har samma inställning som du. Men när jag väl läser noveller är de oftast jättebra. Måste nog ändra inställning snart

  SvaraRadera
 3. man måste läsa på ett annat sätt men om man väl kommer in i det är det härligt. Alice Munro är en mästare. jag tror att det är mycket svårare att skriva en novell än en roman. Novellen är mer krävande på så sätt att man måste skala bort allt som inte är absolut nödvändigt.

  SvaraRadera
 4. Ha't så najs på klubben!
  Fast nu har du nog kommit hem förresten.

  SvaraRadera
 5. Noveller är en helt egen konstart, icke att förväxla med romanen. Jag gillar verkligen att läsa noveller, men av någon anledning har novellen aldrig riktigt slagit i Sverige. På kontinenten ör den textformen superstor. Kul att du ska läsa slikt!

  SvaraRadera
 6. Noveller. Då tänker jag på "såna där" i veckotidningar. Klart det finns andra noveller också. Spännande!

  SvaraRadera
 7. När jag tänker på noveller tänker jag på svårigheten i att på så liten plats förmedla allt som ska sägas. En konstform som Magica säger. Jag är djupt imponerad av dem som skriver noveller.

  Nä jag läser inte heller noveller. Tyvärr.

  SvaraRadera