tisdag 8 mars 2011

Tid & Mörker

Hur kommer det sig att en tvättstuga som om dagen i dagsljus är en helt normal tvättstuga, om kvällen i mörkret förvandlas till en lite obehaglig plats? 

Ut genom min port och tjugo meters promenad till nästa port och bortom den lurar mörkret. In genom porten, treva efter lysknappen och nedför halvtrappan och låsa upp tvättstugan. Tända så att de mörka rektanglarna förvandlas till tvättmaskiner och torktumlare. Stänga dörren och plocka ihop tvätten, göra rent luddfiltret och ut igen. 

Jag är inte mörkrädd och jag är inte direkt rädd när jag går dit, jag har bara en lite obehaglig känsla i kroppen. Ologiskt tycker jag, det är samma plats som om dagen, jag vill inte tycka det är olustigt.

Jag har varit jätteduktig ikväll. Jag har ätit en hel semla! Vanligen orkar jag bara en halv så C och jag brukar dela. Men idag var jag till hembageriet här i närheten som varje år brukar ligga högt på listorna över godaste semlorna. Det är pyttelitet, en vinklad disk, en kyl med dricka och innanför är själva bageriet. Två leende äldre damer med förkläden expedierat raskt den långa kön som ringlade sig genom affären, ut på det höga trappsteget och vidare ut på gatan. Det var riktigt roligt att stå i den kön för de som gick förbi reagerade så uppenbart. En del visste precis vad det var frågan om och log. Andra tittade sig förvirrat omkring och lyfte blicken mot skylten för att få en förklaring till varför vi stod där.

5 kommentarer:

 1. För mig är nog tvättmaskinen mer skrämmande än tvättstugan. För en tvättmaskin förknippas med en massa efterarbete som hänga upp tvätt, vika tvätt och stryka den (vilket jag visserligen aldrig gör).
  Jag är tveksam till semlor. Jag älskar kletet inuti och överdelen med florsocker men jag tål ju inte grädde så jag brukar antingen äta det ändå och bli dålig eller skrapa bort grädden vilket förstör semlekänslan. Fast idag har jag inte ätit någon

  SvaraRadera
 2. Hoppas att du blev nöjd med semlan. Förstår precis vad du menar med tvättstugan

  SvaraRadera
 3. Har också ätit en minisemla idag. DEt var gott.

  SvaraRadera
 4. Min var ingen mini, kan jag lova! Jag var mätt ända till lunchen idag.

  SvaraRadera
 5. Själv är jag mörkrädd och vill helst ha alla dörrar öppna så att jag hör om det kommer någon. Och jag är väldigt snabb i tvättstugan. Men oftast tar jag med mig tonåringarna ner, så slipper jag bli ett nervvrak. Någon gång vill jag bo granne med en kompis så jag kan samtvätta!

  SvaraRadera