måndag 18 oktober 2010

Fingerborg

När jag skrotade runt i Gamla stan gick jag förbi en antikhandel med en massa vackra silversaker i fönstret. Servettringar och ...fingerborgar! Jag som tänkte köpa en fingerborg till min sons flickvän. Jag vet att det är en udda sak att ge bort och kanske inte så användbar men jag tycker det är en rolig sak att ge. Det fanns 5-6 stycken olika fingerborgar och jag öppnade dörren och klev in. Jag provade flera på fingret, hon har ganska små händer så jag köpte den minsta. Slät och enkel var den och stämpeln visade att den var gjort i Motala 1867. Den köpte jag, för 340 kr. 

Nu uppstår dock dilemmat om jag ska gravera den med hennes namn eller inte. Jag hade ju tänkt det. Men om den är sådär gammal så kanske det är synd att göra det. Samtidigt är det inte något jättevärdefullt föremål så det kanske inte spelar någon roll. Jag får fundera lite. Och fundera över vems fingertoppar den skyddad i 140 år.

7 kommentarer:

 1. Jag tycker det är en fin present. Men jag förstår dilemmat med graveringen. Vet inte alls vad jag hade gjort i den situationen men förmodar att jag hade graverat

  SvaraRadera
 2. Vilken rolig present!
  Jag hade nog graverat, tror jag. Det gör mottagaren viktigare än det ev historiska värdet.

  SvaraRadera
 3. Min knäppa sambo samlar på fingerborgar. Ja , ja alla är vi olika ...

  SvaraRadera
 4. Kanske kan du gravera en text, nästintill osynlig, istället för hennes namn, något som har med skydd att göra för den som bär den.

  SvaraRadera
 5. Sahmrock & Mea: Det känns bra att ni tycker det är en rolig present, jag trodde faktiskt folk skulle tycka jag var knäpp.

  Nilla: Bra tänkt där!

  Magica: Han sa så, antikhandlaren, att många samlade. Var och en blir ju lycklig på sin fason.

  Trollis: Kan ingen sån text. Och sen lär hon väl inte gå omkring med den. Hoppas jag! :-)

  SvaraRadera
 6. Fingerborg är ytterst användbart, skulle inte klara mig långa fållar i taget utan den! Förstår inte att även rutinerade sömmare föredrar sönderstuckna fingertoppar framför fingerborg. Fick min när jag gick på syskola när jag var 18, i silver, måttbeställd efter mitt högra långfinger. Silverfingerborgar är suveräna eftersom de inte blir lika varma på fingret som de i enklare metaller eller plast.

  Jag tycker inte man ska ge sig på att gravera på en gammal pryl. En anledning är att den är tillverkad som ett bruksföremål och bör så förbli, även om man kanske inte brukar den själv.

  SvaraRadera