onsdag 13 oktober 2010

Hur orkar ni?

Ni som jobbar heltid, hur orkar ni ha något liv? Jag jobbar 85% vilket innebär att två dagar i veckan slutar jag 1330 (har ingen lunch de dagarna) och tre dagar slutar jag 16. Denna vecka jobbar jag fulltid eftersom min kollega har semester och jobbar alltså till halvfem.

Hur orkar ni göra något vettigt när ni kommer hem? Hur hinner ni med att handla mat? Laga mat? Göra saker? 

Jag är så glad över att jag slipper. Det här är ju inget liv. Det är bara transport. Från morgon till kväll. Från måndag till fredag. Från liv till död.

Jag förstår att alla inte har ett val. Och jag förstår att många prioriterar annorlunda än vad jag gör. Men hur orkar ni?

14 kommentarer:

 1. Man orkar för att börsen gapar tom, däremot är jag glad över att vi har minimala sträckor till och från jobb.

  SvaraRadera
 2. Jag jobbar heltid. Och än så länge orkar jag. Ikväll gjorde jag våfflor till mig och tonåringarna, sen la jag in en maskin tvätt och satte på diskmaskinen. Jagade med mig tonåringarna ut på en promenad och sen mys i soffan. Det enda jag inte vill (mer än inte orkar) är att hänga tvätten.

  SvaraRadera
 3. Det var just det, kanske det jag inte gör, orkar.

  SvaraRadera
 4. Jag jobbar bara 75% så jag ska inte uttala mig men jag tror man orkar ganska mycket. Fast jag skulle ju kunna göra en massa saker men jag har tvättberg, diskberg, dammberg, prylberg osv...men jag kallar mig själv "livsnjutare" med andra ord är jag lite lat och jobbar bäst under press ;D

  SvaraRadera
 5. Ja, jag sitter ju och skriver hela dagarna och det är inte det lättaste. Jag förstår att du undrar. Men det går om man har viljan och den rätta inställningen. Livet är ju inte till för att lattjas runt med, menar jag. Sittsår och nackspärr är sånt man får ta, men har man bara den rätta tågan så.

  (Och nu ska jag sluta bluddra på din blogg. Kanske ska hålla bluddrandet till min egen blogg, t ex? Bara ett förslag. Till mig själv.)

  SvaraRadera
 6. För att det är jobbet och transporten till och från som ÄR livet kanske? Skämt åsido, det är inte mycket jag gör då jag kommer hem i bästa fall har jag ätit och diskat och tagit en halvtimmespromenad före nyheterna halv åtta.

  SvaraRadera
 7. Det gör vi inte - eller åtminstone inte jag. Förr jobbade jag inte 100% utan snarare 1000 miljoner %. Jag älskade mitt jobb som lärare och gjorde hur mycket som helst...ända till jag fann mig själv ståendes med näsan platt mot väggen.
  Jag brände mitt ljus i båda ändarna och fick en djup depression.
  Numera är mina 100% förvandlade till 50% och det är numera heltid för mig. Då hinner jag med att göra sånt jag vill och tycker att det är roligt - om jag orkar...

  SvaraRadera
 8. Ja orkar gör man ju inte egentligen. Men detta är ett heltidsjobb och det vimlar inte av välbetalda deltidsjobb när man är 50+ precis ... Skulle gärna göra som du - superskönt låter det.

  SvaraRadera
 9. Idag fattar jag inte hur jag orkade, dessutom med resor på 2 1/2 timma varje dag.
  Jag hade tur att kunna jobba hemma ibland, det räddade nog mig ett tag.
  Så fort privatlivet gick åt helvete så började ju jobbet att gå samma väg...

  SvaraRadera
 10. Vem har sagt att vi orkar? Visst vi gör det vi ska men jag skulle väldigt gärna ha 6-timmars arbetsdag (vad hände med det förslaget?)

  SvaraRadera
 11. Jag förstår inte heller hur jag orkar. Men det känns som om jag inte har något val, om jag vill ha det jobbet jag har. Och det vill jag ju. Men som ensamföretagare i tjänstebranschen (kan ju inte sälja mig själv mer än en gång åt gången, liksom...) är det rätt knepigt att få ihop en massa dolares om man inte jobbar häcken av sig. Förmodligen (allra högst troligen) kör man väl i väggen nån gång om man inte skärper sig, fattar bara inte hur jag då ska få in pengarna. Jag jobbar sex dagar i veckan, och den sjunde ligger jag och orkar ingenting eller kanske målar en liten pinne på huset som min man numera renoverar rätt ensam. Hoppas på egen bättring, det vore härligt.

  SvaraRadera
 12. Magica:
  Ja, det kanske låter skönt, men jag skulle inte önska någon att bli utbränd och leva på sjukersättning och ett dåligt betalt halvtidsjobb - för det är som du säger att välbetalda halvtidsjobb tycks inte existera.
  Det är inte så roligt varje dag, som det kanske låter i mitt inlägg ovan. Att inte orka så mycket en dag eller att att inte orka något för att man gjorde nåt roligt dagen före.

  SvaraRadera
 13. Jag skulle gärna jobba mindre än 40 timmar i veckan. Till samma (helst högre) lön förstås. Hur ska jag annars klara uppehället?? Bostad, försäkringar, avgifter och alla andra kostnader - det skulle aldrig gå på deltid. Visst, en mindre lägenhet (kanske på 40 m2?) skulle kunna göra en tusenlapp i månaden. Men jag vill också kunna ta emot gäster, ett vuxet barn som övernattar osv. Nej, val har väl bara den som är försörjd av någon annan. Eller hur går det till?
  Just nu jobbar jag jättemycket, stupar i fåtöljen på kvällen och låter hemmet förfalla.

  SvaraRadera
 14. Jag orkar inte. Men gör det ändå.

  SvaraRadera