måndag 1 november 2010

Rån

En kompis till C jobbar i affär och blev rånad igår. Det väckte lite funderingar. 

Är det så att så fort det är fysiskt våld, eller hot, är det då det kallas rån och inte bara stöld?

Vad får butikspersonal lära sig om rån av sin arbetsgivare? C har fler kompisar som jobbar i affär och säger att ingen av dem har fått veta hur de ska bete sig i en sådan situation. Numera kanske det är naturligt att tänka "ge dem vad de vill ha", men är inte det något de borde få träna in så det sitter i ryggmärgen? För 13 år sen, när Cs storebror jobbade i en livsmedelsaffär kom det in en kille och snodde cigaretter. Hans omedelbara reaktion var att "trycka tre gånger på knappen", som betydde "allvarlig situation" lämna kassan och springa efter killen ett femtiotal meter, ta tillbaka cigaretterna och säga" Det här gör du aldrig om!" Det beteendet är ju inte att rekommendera numera, det är för farligt.

Det är bara 13 år sen och det har skett en markant förändring tycker jag. Eller försämring, rättare sagt.

5 kommentarer:

 1. Ibland brukar jag tänka, speciellt om jag är in någon mindre specerieaffär, att jag skulle aldrig våga jobba i en affär numera. Å på hur jag själv skulle reagera om jag såg någon hota affärsbiträdet med vapen.

  SvaraRadera
 2. Min omedelbara reaktion skulle nog vara att bli riktigt förbannad. Men sen när man vet hur knäppa människor kan vara skulle jag nog bara låta dom ta det dom skulle ha. Tyvärr.

  SvaraRadera
 3. Vi brukar diskutera det på jobbet och vi alla är överens om att vi skulle ge dem det de vill ha. Cigaretter och såna saker går ju att ersätta.

  SvaraRadera
 4. Jag håller helt med dig om att det måste finnas en sådan utbildning för all personal som måste hantera pengar, det är ju för tusan helt självklart!
  När jag utbildade mig till flygvärdinna var kapning en av de stora ämnena på kursen och vi hade mycket specifika riktlinjer att gå efter om det skulle hända. Så borde det ju vara i butiker också.

  SvaraRadera
 5. Det är så sjukt det där. Att människor inte kan lära sig vad som är rätt eller fel, mitt eller ditt. Vart har medmänsklighet och hänsynen tagit vägen egentligen...

  Och stackars Cs kompis som antagligen mår dåligt efter att ha varit med om en sådan otäck upplevelse.

  SvaraRadera