onsdag 15 december 2010

Felstavningar

Det är skillnad på felstavningar och felstavningar, tycker jag. Det är en sak att stava fel för att man inte vet hur det stavas. Det är en annan sak att stava fel för att man är snabb och/eller slarvar. När det gäller kommentarer på inlägg så fäster jag mig föga vid om någon glömt en bokstav, klämt in en för mycket eller vad det nu kan vara. Bara jag förstår vad som står. Förvånade många skriver ett helt nytt inlägg och rättar sig själva. Undrar varför. Tror de inte att läsarna har fantasi nog att förstå fast det är felstavat? Eller måste de bevisa att de kan stava? Vad tror du?

Nu ska jag på vattengympan och eftersom det är sista gången på terminen så hänger jag på gruppen innan och tar ett glas vin/öl. Fast jag kommer efter. För de slutar ju före.

7 kommentarer:

 1. Det beror nog på hur felstavat det är om jag korrigerar mig eller inte. Är det läge för förvirring gör jag det i ett nytt inlägg, annars skiter jag i det. Varför andra ändrar vet jag inte, kanske av samma skäl?

  SvaraRadera
 2. Jag är nog lite sådan att jag skulle kunna tänka mig att skriva om... Men, det beror på HUR jag stavat fel :-). Jag gillar helt enkelt inte felstavning. Sedan stör det mig inte nämnvärt om någon stavar fel i informella sammanhang - en webshop eller så, däremot med en massa felstavningar - den låter jag nog bli att shoppa från.

  SvaraRadera
 3. Jag har en förmåga att låta sista bokstaven i ordet bli den första i nästa...ibland ser det inte klokt ut och då brukar jag rätta

  SvaraRadera
 4. Äh, jag stavar fel både på det ena och det andra utan att tänka mig för. OM, bara om någon påpekar det, eller om det ser obegripligt ut, rättar jag. Idag skrev jag tillexempel veckarklocka... Det ser ju inte klokt ut. Nä jag rättade det inte för det är i en kommentar.

  SvaraRadera
 5. Stava hit och stava dit, jag åker hellre skridskor :-) Nej, skämt å sido, det beror på, som Mamma J säger ovan. Inofficiellt är det helt ok, men inte i formella skrifter.
  Du har en cupcake inne på min blogg :-)
  http://whitelady7.wordpress.com/2010/12/17/cupcakes-from-iceland/
  Kram från upp-och-ned landet

  SvaraRadera
 6. Jag tror det är av rädsla för att bli fördömd som man rättar sina stavfel. Det finns ju en och annan språkpolis på hög häst out there.

  SvaraRadera