tisdag 8 februari 2011

Inbunden


Numera är det så naturligt för mig att läsa böcker i pocket att jag knappt kommer ihåg hur det var för tio år sen när nästan alla jag läste var inbundna. När bokrean i februari var något jag längtade till och såg fram emot. När jag lusläste katalogen och utnyttjade möjligheten att förbeställa och helt sonika kliva in i trängseln och hämta ut två sprängfyllda kassar med böcker med avundsjuka blickar i  nacken. Inbundna. Möjligen någon i kartonnage. När jag lånade böcker på biblioteket, inbunda böcker. När jag gick med en uppslagen bok vilande mot barnvagnens handtag.

Så gick bokskatten ned och pocketböckerna kom i var mans hand. Böcker blev lite mer slit och släng, eller lite mer läs och ge bort. Inte lika vackra att ha i bokhyllan men väldigt praktiska i handväskan.

Just nu läser jag en inbunden bok, Det var vi som var Mulvaneys av Joyce Carol Oates. Den är tjock med blå vackra pärmar. Men jag har tappat tekniken i hur man ligger och läser en tung bok. Och jag vet inte hur jag ska få boken att stanna uppslagen när jag läser och äter middag. Metoden på bilden funkar bara några sidor till.

4 kommentarer:

 1. Här har du en som inte gillar inbundna böcker. Har aldrig förstått vitsen med att betala tre gånger mer än motsvarande i pocket. Förutom någon enstaka gång när jag inte villvänta tills pocketutgåvan kommer ut.
  Pocket älskar jag. Den är lätt att ta med, man kan slita och slänga den och man gör sig inte illa om man droppar den i sängen och råkar lägga sig på den. Jag kan inte komma på några nackdelar.

  SvaraRadera
 2. Jag gillar också formatet på pocket, men jäklar vad små bokstäverna blir (trots vassa läsglasögon)

  SvaraRadera
 3. Har blivit mer och mer pocketbrud med åren. Men inbundna böcker är faktiskt vära ett fint bokmärke, det hör till. Jag hade ett jättefint en gång i skinn men tyvärr har jag tappat bort det. Nu kör jag Pocketshops pappersbokmärken, det funkar också bra.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker mest om inbundna böcker för de är vackra att titta på, vackra att ha i hyllan och jag tycker till och med om tyngden på dem

  SvaraRadera