lördag 11 december 2010

Lakritskola


Lakritskola
Ingredienser till ca 60 st
3 dl vispgrädde
3 3 dl strösocker
1 1 dl sirap
1 1 msk kakao
0.75 1 dl turkisk peppar (lakritskarameller)
2 2 tsk smör
200 200 g mörk god choklad

1. Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.
2. Krossa karamellerna i en mortel.
3. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
4. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.
5. Smält under tiden chokladen i vattenbad och låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen.
6. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
7. Strö lite havssalt eller flingsalt på toppen innan chokladen har stelnat.

12 kommentarer:

  1. Jag är lite fundersam på det där med sirap :-) Tror du att det går att ersätta vår "vanliga" sirap som vi har i Sverige, med den sirap som finns här? Jag får för mig att den som finns här är tunnare, och lite annan färg.

    SvaraRadera
  2. Det där lät gott!! Undrar om jag klarar av det där? Pga många knäckmisslyckande så är en aning knäckt ;-)

    SvaraRadera
  3. whitelady: Det borde väl funka. Du kanske skulle ta något mer, för att få samma mängd sötma? Att den är tunn kanske är för att den är mer utspädd. Logiskt sett borde det väl bara innebära att det måste koka lite längre. Testa vettja!

    Anna: För att kunna sluta undra måste du ju göra den! Du vet hur man gör kulprov va? Droppa ned lite i en kaffekopp med kallt vatten och när den blivit kall så brukar jag stoppa den i munnen istället för att rulla en kula. Det är ju i munnen man känner om det är lagom hårt eller inte.

    SvaraRadera
  4. Tack för receptet! Här ska kokas kola!!!

    SvaraRadera
  5. Åh, vad gott det låter! Kanske ändå en dag... :-)

    SvaraRadera
  6. Vad gör att det smakar lakrits, är det pepparen?

    SvaraRadera
  7. Kersti: Turkisk peppar är lakritskarameller, det kanske borde stå också!

    SvaraRadera
  8. Men det går att skippa chokladen va?


    Annika

    SvaraRadera
  9. Jadå, chokladen är bara grädde på moset.

    SvaraRadera
  10. Ser gott och väldigt proffsig ut!
    Kram

    SvaraRadera