lördag 26 juni 2010

Lupiner och midsommar


Utefter vägkanterna växer lupiner. I massor. Det är ett under att jag inte kör av vägen i ren njutning av den storslagna anblicken. Jag kör förbi busshållplatser som har fantasieggande namn. Smeds, Smörhålet och Kådfallet.

Vi börjar med sillunch. De som redan var på plats har kämpat länge för att få upp festtältet vi sitter i. Vi har lite inhyrda barn också, barnbarn till min kompis R och hennes killes barnbarn från Norge.

Till festplatsen i den lilla byn far vi. Där känner de flesta varandra men ser ändå inte avogt på oss utsocknes. Handhälsar på mannen som målat tavlan som hänger över mitt matbord. Köper lotter och säger bestämt att i år ska jag vinna förstapriset, cykeln. Tappar en av lotterna i gräset och när jag tar upp den säger jag, det här är vinstlotten. Nummer 149, kom ihåg det.

Midsommarstången reses och det tre man starka kapellet bjuder upp till dans kring den. Mixerbordet står på två björkstubbar. Så blir det lottdragning. Den svarta cykeln går till en dam i randig tröja. Men sen vinner jag! Nr 149. Stolt går jag fram och hämtar min vinst, ett mörkblått underställ i storlek Large. För män. Men jag vann! Frågade cykelvinnaren om vi skulle byta, men märkligt nog ville hon inte det.

Sen tar några av oss en tur med ångtåget. Sitter mittemot en kille som berättar hur bromsandet går till. Mycket intressant. Sen säger han: Du bor i Sundgrens backe va? Eeeh? Jag har alltså varit där i ungefär sex timmar och de vet var jag bor!

Grillning. Vin. Skratt. Sång. Barnläggning. På med långbyxor. Myggbett. Flirt. Fast i en skruvstädskram. Sliter mig loss, på gott och på ont och vandrar ensam på grusvägen genom skogen i den ljusa sommarnatten. Historierna jag nyss hört om björnen som finns i trakten skrämmer mig inte, det enda däggdjur jag ser är en skogsmus som kilar över vägen framför mig. Men ödehuset går jag fort förbi.

Har hälften av mina saker på ett ställe och den andra där jag ska sova. Somnar vid fyra och vaknar av tuppen. Fast han hade nog försovit sig för klockan var över nio.

Jag har haft en underbar midsommarafton.

7 kommentarer:

 1. Låter som en alldeles underbar midsommar. Du skriver så målande så det känns som att jag är där och upplever det du upplever. Jag skrattar högt för jag ser understället och din glada mun.

  SvaraRadera
 2. Vad härligt det där lät, Maj.

  SvaraRadera
 3. Alldeles sådär som det ska vara en midsommar, spara den i hjärtat för alla midsommrar kanske inte är så.Lite avundsjuk är jag allt!

  SvaraRadera
 4. Låter som en trevlig midsommarkväll. Inga blommor under kudden i år?

  SvaraRadera
 5. Nix, inga blommor. Hade faktiskt inte en tanke på det ens. Gick med raska steg genom skogen.

  SvaraRadera
 6. Det där med understället får mig att tänka på hon (änkan?) i Karl-Bertil Jonssons jul, som fick en flaska Aqua Vera i julklapp.

  SvaraRadera
 7. Haha, Rutan, du är ju för rolig!

  Men jag har inte provat det än, det kanske sitter som en smäck!

  SvaraRadera