tisdag 13 juli 2010

Brassestol

I söndags satt jag sönder min gamla brassestol. Ja, det var nog materialtrötthet och inte vikten som gjorde att sömmen brast. Vill jag tro, i alla fall.

Idag köpte jag en ny. Den gamla, säkert tio år gammal, kostade en femtiolapp, den här kostade 159. Det fanns bara en kvar så färgerna är som de är. Beige och mörkgrönrandig. (här skulle jag ha använt det där med bindestreck som jag aldrig vet hur man skriver)

Sen är frågan, heter det brassestol numera? Ibland råkar jag ut för att använda ord och uttryck som har gått ur tiden utan att jag har sett det. Det som uppmärksammar mig på det är fiollådeuttrycket hos motparten.

8 kommentarer:

 1. Är ute på en läsa-i-kapp-turné och ser att du har semester, plockar smultron och jagar (jagas av?)insekter. Å jag tror att det heter Brasse-stol. Men jag har aldrig ägt någon - tycker det verkar som om man måste ta sig så långt ner för att sitta i dem. Då hinner jag gruva mig för att ta mig upp redan på vägen ner! Själv jobbar jag lite igen innan nästa semesteromgång! Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Qué?
  Brassestol har jag aldrig hört talas om. Inte fiollåda, i dylikt sammanhang heller.

  (Betyder det att jag är förhållandevis ung? =))

  SvaraRadera
 3. Annika: Det är iaf lättare att komma upp ur än att sitta på marken!

  Nilla: Nä, det betyder att du bor i en annan del av Sööping. ;-)

  SvaraRadera
 4. Nilla: Så här ser den ut, vad kallar ni den för?
  http://www.pedda.se/pedda_data/images/Brassestol.jpg

  SvaraRadera
 5. Jag säger nog brassestol ibland och förenklar det till solstol ibland.

  SvaraRadera
 6. Brassestol finns till och med omtalade i annonser här i Göteborg och vad det gäller bindestrecket så ska det placeras så här "beige- och mörkgrönrandig", eftersom stolen är både beigerandig och mörkgrönrandig. Bindestrecket ersätter här ordet "randig"...hälsar svenskfröken

  SvaraRadera
 7. Ruta Ett hann före mig med svenskan. Och Brassestol har jag alltid sagt, men inte ägt.

  SvaraRadera
 8. Här i min del av landet säger vi hopfällbar solstol.

  SvaraRadera