torsdag 22 juli 2010

Gusums bruk

Första glädjeämnet kom första dagen då vi for till Gusums Bruks museum. Mina förfäder var troligen valloner och kom antagligen till Sverige på 1600-talet. Jag har i min släktforsking fastnat i början på 1700-talet när jag inte kan lista ut vilken av tre Anders Kock som är just min förfader.

En väldigt rar och engagerad dam visade en pärm som en ortsbo ställt samman. Tydligen hade han cyklat till länsarkivet i Vadstena för att läsa sockenstämmoprotokoll. Nedan är hans anteckningar om vad han fann där.

"Vid prostating med Ringarums försambling den 27 februari 1681 behandlades bl.a. följande frågor: Fredrik Likfeldts hustru Ölgoth klagade över "att Anders Kock hade illa hanterat henne, slagit och stött henne i ett barnsöl vid Ursäter. Det honom omsider till, och räckte honom handen och Anders Kock skall gifva 6 Rdr till kyrkan.""

Jag kunde knappt sova när jag läst det.

9 kommentarer:

 1. Oj då, en man som misshandlade. Var det han?

  SvaraRadera
 2. Förlåt förresten. Välkommen hem!

  SvaraRadera
 3. Är det bara jag som har problem att tolka vad det står ordagrant? Prostating? barnsöl? Sista meningen har jag läst flera gånger men förstår inte mer än att han ska betala 6 riksdaler? till kyrkan. Har du hittat att detta är rätt Anders Kock eller det kan vara en av de andra?

  SvaraRadera
 4. Singlis: Jag vet inte om det var han, men fyndet i sig gav mig energi att leta vidare.

  Mea: Prostating. Ett ting där prosten var med, gissar jag. Barnsöl var en sorts dop-fest. Och Rdr är mycket riktigt riksdaler. Jag tror de tjänade under 200 riksdaler på ett år så det var ganska höga böter. Och framförallt, varför skulle kyrkan ha dem, om det var Ölgoth som fått en smäll? Och häftigt namn va? :-)

  SvaraRadera
 5. Men usch då.
  Hoppas det inte var han.

  SvaraRadera
 6. Det var nog ändå vanligare då än nu att folk slogs. Så det gör inget om det var han.

  SvaraRadera
 7. Mycket öl där; Ölgoth, barnsöl och kanske lite för mycket öl... ;)

  Välkommen hem!

  SvaraRadera
 8. Vad roligt att du släktforskar! Det skulle jag vilja göra - som så mkt annat. I ett annat liv med mera tid blir det nog så :-)

  SvaraRadera
 9. Anna: Jag tyckte Ölgoth var ett sällsynt tufft namn! Har aldrig hört det tidigare.

  saraconnemara: Skjut inte upp det, börja med att "förhöra" dem som nu lever och anteckna. Det kommer du vara glad över senare, jag lovar.

  SvaraRadera