Jag mäker att jag ägnar en del av min hjärnkapacitet till att oroa mig. Det har jag inte gjort tidigare i livet. Så fort jag ska göra något på stan så sätter hjärnan igång och börjar beräkna. Hur känns det i ryggen, hur mådde jag igår, hur kommer jag må idag, hur kommer underlaget vara, kommer det vara halt, kommer jag få ont, ska jag sitta ner någonstans, kommer jag bli krokig och få svårt att gå pga det, ska jag verkligen, är det inte bättre att vara hemma i "säkerhet". Och ofta väljer jag bort för att jag är orolig och rädd att det inte ska funka.
När andra människor är inblandade blir det etter värre. Kommer den här personen förstå och acceptera att jag inte kan gå fort, tänk om jag får jätteont och måste gå myrsteg en stund. Om jag blir krokig får jag svårt att andas, blir andfådd, vill inte prata, måste hålla masken för att den andra personen inte förstår eller för att jag inte vill visa och för att jag skäms. Människor har en tendens att säga att de förstår, men agera på ett sätt som visar att de inte gjort det. Som på nyår tex, då säger jag "vi får ta gott om tid på oss att gå till busshållplatsen för jag kan inte gå så fort". Visst, säger de och sen när vi går så älgar de på i alla fall och jag får kämpa för att över huvud taget hinna med. Och de går gärna 3 meter framför istället för bredvid mig och det känns inte heller särskilt lustigt.
Men nu har jag utmanat ödet och övertalat hjärnan att sluta veva runt. Nu ska jag träffa min unga killkompis i Gamla stan och göra bildtävlingen som DN har i samband med julen. Vi har gjort det många gånger förut och brukar ha kul. Jag sa först nej, men blev övertalad. Så jag har varskott att han kanske får gå själv och jag sitter och fikar.