tisdag 31 augusti 2010

Luktsinnet

Känner ni lukter väl? Både goda och ogoda? Jag har ett bra luktsinne och det är trevligt när det doftar av vaniljljuset i hallen när jag kommer hem. Häromdagen kände jag ett svagt obehag och efter en stund kom jag på att det luktade gammalt kaffe. Det var en skvätt kvar i botten på muggen som stod 3-4 meter bort och ändå kände jag det.

När jag hade varit kattvakt åt syrrans katter så luktade det inte så gott här hemma fast katterna åkt hem för flera dagar sedan. Det var lådan med kattsand som jag fått behålla inför nästa pass. Och hur mycket luktar kattsand? Jag tog folie och klädde över lådan med så upphörde det.

Sen är det för ljuvligt när jag går i trapphuset på morgonen och någon nyrakad av motsatt kön passerat förbi lite tidigare. Det kan dofta så gott, så gott. Det ingår väl lite associationer där, kan jag tänka.

Sorgligt med dem som inga lukter känner, vad jag förstår är det vanligt att det sinnet blir svagare när man blir äldre. Bra, då är jag inte äldre. Än.

5 kommentarer:

 1. Om jag nu får vara lite språkpolis och näsvis så tycker jag att goda dofter doftar gott, medan dåliga luktar illa! I övrigt håller jag med.

  SvaraRadera
 2. Tycker att det växlar från dag till dag. Ibland känner jag dofter som bara anas och ibland känner jag inget alls. Det är nog övergångsåldern

  SvaraRadera
 3. Magica, ja det får du för jag har faktiskt samma åsikt som du. Och tror jag skrivit det mesta efter den principen.

  Shamrock: Eller att dina andra sinnen är fullt upptagna?

  SvaraRadera
 4. Jag har en bekant som nästan har förlorat lukt och smak. Men hon är över sextio.

  SvaraRadera
 5. Jag är, konstigt nog eftersom jag är gammal rökare, känslig som tusan.
  Däremot kan jag inte alltid säga var lukten kommer ifrån och använder då sonen som källsökare.
  Under många år kunde jag bara använda en parfym men tack och lov har det ändrat sig, det kanske har med rökstoppet att göra?

  SvaraRadera